MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ lansează, fără vernisaj, noul sezon expozițional de primăvară-vară

 

MNAC lansează sezonul de primăvară-vară 2021, în anul care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.

Intrarea se face pe baza biletului de acces în muzeu. Biletele pot fi achiziționate și on-line.

Orarul de vizitare îl puteți consulta pe www.mnac.ro

PROGRAM SPECIAL DE VIZITARE la deschiderea sezonului

Joi, 22 aprilie 2021 | 12:00 – 20:00

*****************************

În emblematica Sală de Marmură de la parter îl veți descoperi pe sculptorul Ciprian Mureșan care, ca un graffitist care depășește dezinvolt barierele genurilor, transformă spațiul muzeal într-o aglomerare de forme concurând între ele pentru atenție.

| Parter – Sala de Marmură

SPECTRUL

22.04.2021 – 26.09.2021

Universul lui Ciprian Mureșan este o șaradă de citate melancolice – prin desene, sculpturi, performanțe, instalații – dar e totodată și un atac la edificiul culturii, unde fantomele iubite ale operelor de artă au fost înmormântate, dincolo de morală, dar și dincolo de recunoaștere.

Artist: Ciprian Mureșan | Curator: Călin Dan | Asistent curator: Alexandru Oberländer-Târnoveanu | Asistență  tehnică: Paul Stoie |

Cu sprijinul: Fundația Plan B

*****************************

| Parter

VIOARA BARA: DESPRE DRAGOSTE ȘI ALȚI DEMONI

22.04.2021 – 26.09.2021

Fidelă experienței optzeciste orădene, Vioara Bara (n. 1957, Tășad, jud. Bihor) nu renunță la retorica tensională a neo-expresionismului.

Corpusul de lucrări constituie un act artistic de forță, de supraviețuire, de transcendere a propriei experiențe cu accente dramatice. Picturile par să nu încapă pe suportul amplelor sale dipticuri sau tripticuri, lăsându-ne mereu impresia că suprafața picturală nu este niciodată suficient de cuprinzătoare pentru tot ce dorește să exprime.

Artist: Voara Bara | Curator: Antigona Silvia Rogozea

*****************************

Expoziția personală a Anei Adam de la etajul 4 al MNAC este o inițiere în opera și universul artistei din Timișoara, o prezență surprinzător de puternică a ultimilor ani.

| Etajul 4

VESTĂ DE SALVARE SUB SCAUNUL TĂU 22.04.2021 – 26.09.2021

Arta ei este un gest anistoric. Ea pune în scenă miturile unei feminități rănite, pierdute și recuperate, plantele și animalele servesc drept ghizi, vrăjitoarele sunt complet reabilitate. Ea ne duce la revelație. O revelație din care vom recupera, la nesfârșit, detalii.

Artist: Ana Adam

Curator: Ami Barak

Coordonator MNAC / MNAC Coordinator: Alexandru Oberländer-Târnoveanu

Cu sprijinul / With the support of: Jecza Gallery, Lipoplast

*****************************

Sprijinirea demersului creatorilor foarte tineri se concretizează în sezonul acesta prin expoziţia Istorii declinate. Proiectul este o continuare a colaborării dintre MNAC și platforma Laborator artistic, dezvoltată de studenții Universității Naționale de Arte din București în perioada de izolare din primăvara anului 2020. Această colaborare a început în mediul online și s-a desfășurat sub denumirea „Zilele studenților UNArte la MNAC”.

 | Etajul 4 – Spațiul Dialog

ISTORII DECLINATE

22.04.2021 – 27.06.2021

Artiști: Teodora Vasilescu, Nadina Stoica, Marta Mattioli, Matilda Crișan, Alexandru Ion, Andrei Predescu & Anca Țintea, Ana Pascu, Teodora Șupială

Curatori: Dana Pârvulescu, Iselin Huluba, Miruna Moraru

Design grafic: Diana Drăghici & Irina Motroc

*****************************

Tinerii artiști au fost invitați să exploreze și să mediteze pe marginea lucrărilor din expoziția Colecției MNAC „Văzând istoria – 1947-2007”, situată la etajul 1 al muzeului. Expoziția de față adună lucrările care asimilează, evocă sau recalibrează, prin retina unei generații aflate la început de drum, angoase și dimensiuni ale materialității și autoportretului, lumi interioare și interogări actuale.

Noi lucrări din colecția muzeului sunt scoase din depozit și expuse la etajul 1, în „Văzând istoria (1947-2007)”, o expoziție vie, ce se transformă semnificativ de la un sezon la altul, ca rezultat al unui continuu proces de cercetare.

| Etajul 1

VĂZÂND ISTORIA – 1947-2007 | Colecția MNAC

Expoziția oferă o privire nuanţată asupra vieţii artistice din România, prezentată nu doar după criterii de valoare, ci și din perspectiva complexă a contextului social, economic și a directivelor politice care au influenţat-o, înainte și după schimbările politice din decembrie 1989.

Echipa curatorială: Cristina Cojocaru, Călin Dan, Sandra Demetrescu, Mălina Ionescu, Adriana Oprea, Magda Predescu, Irina Radu

*****************************

|+ URBAN STEPS

20 de ani de artă urbană în România, tot atâtea voci ale street art-ului românesc și un graffiti de 500 de metri pătrați pe scările interioare ale MNAC-ului.

Curator: Mihai Zgondoiu

*****************************

 | Parter – Supantă

CATALOG 2019 – DESCHIS PENTRU INVENTAR

11.12.2020 – 27.06.2021

Expoziția cuprinde o selecție de lucrări omagiale din Colecția MNAC

Curator: Cătălina Bârzu

 Albumul 2019 este un “inventar” de artă omagială, cu reproduceri ale lucrărilor din colecția muzeului, moștenită în mare parte de la vechile structuri comuniste de propagandă culturală.

2019 nu poate fi scos la vânzare: o mare parte dintre lucrările prezente în volum au fost achiziționate într-o perioadă în care contractele nu acopereau și drepturile de reproducere. Cu această situație nu se confruntă doar MNAC, ci toate instituțiile deținătoare de artă din țară.

CADOU DE FIDELITATE. Albumul 2019 este un premiu pentru cei care trec pragul muzeului în mod constant: după 6 vizite, vor primi un exemplar.

 

Curatorul Sandra Demetrescu a primit premiul Bega ARTPRIZE, ediția 2

Bega ARTPRIZE, aflat la a doua ediție, își continuă misiunea de a încuraja profesionalizarea activității curatoriale din România. Juriul din acest an format din...

STUDIU | Celebrul pictor renascentist Rafael ar fi murit din cauza unei erori medicale

O eroare medicală ar fi contribuit la moartea celebrului pictor italian renascentist Rafael, conform unui studiu în cadrul căruia au fost reconstituite circumstanţele decesului,...

Muzeul Țăranului | Cum am ajuns aici ? // Expoziție de Vladimir Păun-Vrapciu

Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește, la Sala Irina Nicolau, în perioada 15 iulie – 2 august 2020, expoziția de grafică și pictură Cum...

Pe 12 iunie, Noaptea Muzeelor înconjoară România

Cea de a 17-a ediţie a Nopţii Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel naţional, şi propune publicului expoziţii, intervenţii şi experimente...

Expoziție tematică la Palatul Suțu | Muzeul Simu – un muzeu dispărut

Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați la Palatul Suțu, începând cu 29 iulie 2020, expoziția tematică „Muzeul Simu și Pinacoteca București”. Deschisă la Palatul...

MȚR: INCANDESCENT – Expoziție de Artă Comparată | 18.03 – 18.04

Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița- Năsăud, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, vă așteaptă joi, 18 martie 2021, de...